Taivaanraapijan tarina

2009 ilmestyneen Taivaanraapija-albumin samanniminen avainbiisi syntyi luettuani Antti Tuurin romaanin Taivaanraapijat (2005). Kirja kertoo 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmennellä New Yorkiin pilvenpiirtäjiä, siis taivaanraapijoita rakentaneista suomalaisista.

Tuurin romaani on hieno ja elävä kuvaus tuon ajan ihmisistä unelmien kaupungissa. Päähenkilö on Kauhavalta muuttanut nuorukainen Jussi Ketola.

Kirja upposi niin syvälle sieluuni, että aloin heti värkätä sen tarinasta laulua. Aloin rakennella uutta levyäni ja halusin tietysti tuon laulun mukaan.

Soitin kirjailija Tuurille ja kerroin, että tämmöistä olisi tekeillä, saisinko luvan julkaista laulun, joka pohjautuu hänen romaaniinsa. Tyyni ja konstailematon Tuuri tuumaili, että "kyllähän siitä laulunkin voi tehdä, jos se on tarpeeksi hyvä".

Kelpasi. Tästä biisistä tuli 2009 iso hitti Ylen Radio Suomessa, satoja soittokertoja. Kiitos Antti Tuuri!

Jussi Ketolan tarina jatkui Tuurin kahdessa romaanissa myöhemmin. Kylmien Kyytimies kertoo Suomeen kotiseudulleen palanneen Jussi Ketolan tarinan kansalaissodan raskaissa pyörteissä. Ikitie on vielä traagisempi tarina siitä, miten kosolalaiset äärioikeistolaiset muiluttivat pasifismiin sitoutuneen  Ketolan Neuvostoliittoon. A.J. Annila ohjasi Ikitien elokuvaksi, joka putsasi Jussi-pöydän. Vuoden 2017 paras elokuva, ohjaus, naissivuja, miessivuosa. Olen samaa mieltä!

Ja parhainta on se, että Hamina Bastionin linnoitusnäyttämöllä sai perjantaina elokuun 17. 2018 ensi-iltansa musikaali Taivaaraapijat, käsikirjoitus ja ohjaus Antti Tuurin romaanin pohjalta Jalle Niemelä, biisit (sävelet ja sanat) Kari Pyrhönen ja Esa Kaartamo.